e-Pemula : Kerajaan Umum Bantuan Sebanyak RM 150 ! Semak Status & Cara Permohonan SekarangKerajaan telah melancarkan program Bantuan e-Pemula RM150, iaitu Skim Transaksi Tanpa Tunai yang bertujuan untuk menggalakkan perniagaan menjadi tanpa tunai (eWallet Belia 2022).

e-Start akan mengkreditkan RM150 ke dalam akaun e-dompet belia dan pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi, menurut Menteri Kewangan, Yang Berhormat Mulia Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Bin Tengku Abdul Aziz.

"Dengan bajet RM300 juta, kerajaan menjangkakan lebih 2 juta anak muda yang akan mendapat manfaat daripada inisiatif ini akan dapat memanfaatkannya sepenuhnya dengan membeli produk berguna seperti buku dan peralatan belajar."

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan Program eStart yang telah dikongsikan untuk manfaat bersama.

Permohonan Bantuan e-Pemula 

RM150e-Start merupakan sebuah Skim Transaksi Tanpa Tunai bagi memupuk budaya transaksi tanpa tunai di premis perniagaan.

Melalui program ini, sebanyak RM150 akan dikreditkan secara one-off ke dalam akaun e-dompet para belia berumur 18 hingga 20 tahun dan juga pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi.


Apakah e-Dompet @ e-Wallet Yang Terlibat?

Buat masa ini, rangkaian eWallet yang terlibat belum lagi diumumkan.

Pada tahun 2021, penebusan program eBelia PEMERKASA telah dilaksanakan dari 1 Jun hingga 22 Julai 2021 dengan menggunakan aplikasi eWallet Belia berikut:
  • Touch n Go eWallet
  • Boost
  • Grab Pay
  • BigPay
Maklumat lanjut mengenai e-Start ini akan dimaklumkan dan dikemaskini oleh Kementerian yang terlibat dari semasa ke semasa.Senarai Bantuan Untuk Belia Dalam Bajet 2022

Tahukah anda, terdapat pelbagai bantuan dan inisiatif yang diumumkan oleh Kerajaan melalui Bajet 2022 tempoh hari.

Jadi, jangan lupa untuk mendapatkan info terkini dari semasa ke semasa bagi memohon kesemua bantuan yang berkenaan.

Sila rujuk senarai berikut untuk maklumat lanjut.Apakah itu Program eStart?

Salah satu inisiatif yang telah diumumkan di bawah Belanjawan 2022 dan bertujuan meringankan beban kewangan selain menggalakkan perbelanjaan secara tanpa tunai di kalangan belia serta pelajar sepenuh masa di institut pengajian tinggi tempatan berdaftar.

Berapakah jumlah bantuan yang disediakan?

Setiap pemohon yang layak boleh menuntut RM150 dalam bentuk kredit e-tunai.

Siapa yang layak memohon?

Pelajar IPT yang mencapai umur 18 ke 20 tahun pada tahun 2022.

Bagaimana untuk memohon?

Permohonan boleh dibuat melalui aplikasi e-tunai terlibat yang akan diumumkan oleh pihak Kerajaan melalui Kementerian terlibat dalam masa terdekat nanti.

Sila layari laman web https://www.mof.gov.my/ untuk mengetahui bantuan-bantuan Bajet 2022 yang lain.

Catat Ulasan

0 Ulasan