TERKINI ~ Gaji Kecil , Kini Tanpa Slip Gaji Boleh Beli RumahRAKYAT golongan B40 dan M40 yang tidak mempunyai pekerjaan tetap dan tiada slip gaji untuk pembiayaan membeli rumah menarik nafas lega dengan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Johor baru-baru ini.

Impian mereka untuk memiliki kediaman sendiri bakal tercapai apabila kerajaan sedia membantu mempermudahkan pinjaman perumahan menerusi Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad (SJKP).

SJKP merupakan syarikat milik penuh Kementerian Kewangan dan sebanyak RM2 bilion diperuntukkan untuk tujuan tersebut dalam Belanjawan 2022.

Mereka yang bekerja sebagai nelayan, petani, peniaga kecil, pemandu teksi dan lain-lain pekerjaan boleh memohon membeli rumah pertama berharga sehingga RM300,000 dengan tempoh pembiayaan sehingga 35 tahun atau usia peminjam 65 tahun.

Berita gembira itu memberi sinar baharu dan kini gaji kecil dengan pendapatan purata kasar minima RM1,000 sebulan tanpa slip gaji, bukan lagi penghalang utama memiliki rumah impian.

Inisiatif sebegini amat diperlukan rakyat memandangkan isu ini sering menjadi rungutan pembeli kerana salah satu syarat memohon pinjaman perumahan di bank adalah mempunyai slip gaji.

Selain itu, ketika mempengerusikan Mesyuarat Majlis Perumahan Mampu Milik Negara (MPMMN) baru-baru ini, Perdana Menteri juga meminta Bank Negara melihat kembali model pembiayaan perumahan supaya institusi kewangan mempermudahkan pinjaman untuk B40 dan M40 membeli rumah program perumahan rakyat (PPR) dan rumah mampu milik.

Kata Ismail Sabri, semua pihak perlu memainkan peranan supaya sasaran Satu Keluarga Satu Rumah dapat direalisasikan.Berdasarkan beberapa inisiatif lain yang sedang dan akan dilaksanakan nanti membuktikan keprihatinan kerajaan dalam meringankan beban rakyat.

Pada masa kini, memiliki rumah sendiri adalah impian setiap rakyat untuk menjalani kehidupan lebih baik bersama keluarga.

Sokongan berterusan daripada kerajaan dan pihak berkaitan akan mempermudahkan urusan pinjaman perumahan tanpa sebarang birokrasi.

Catat Ulasan

2 Ulasan

  1. Kroni shj nnt akan dpt tuu yaa
    Rakyat marhaen tkde kabel @ sokongan susah nk apply tuu yaa

    BalasPadam
  2. Bagaimana caranye untuk memohon

    BalasPadam