i-Ceria : Cadangan Pengeluaran Wang KWSP Secara One-Off Untuk Kali TerakhirSalah seorang Ahli Parlimen mencadangkan kerajaan melaksanakan 'i-Ceria,' program bantuan kewangan yang dibiayai Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Ia adalah perkhidmatan yang membolehkan anda mengeluarkan wang untuk kali terakhir.

Ini kerana terdapat sebilangan rakyat Malaysia yang berkeras mahu menggunakan wang persaraan mereka untuk meneruskan kelangsungan hidup, kata Datuk Seri Mohd Salim Sharif (BN - Jempol) semasa perbahasan Dewan Rakyat mengenai Titah Diraja.

I-CERIA RM10,000 ONE OFF

"Tuntuan ini bukan untuk menidakkan kembimbangan Kerajaan terhadap simpanan hari tua dan tuntutan ini juga tidak menafikan fakta dimana sebanyak 20 peratus pencarum KWSP tidak mempunyai simpanan yang cukup di hari tua.

"Tuntutan hari ini adalah semata-mata untuk memenuhi permintaan keluarga Malaysia. Khususnya kepada mereka yang masih menghadapi kesusahan akibat Pandemik Covid-19 dan ditambah pula yang menghadapi musibah banjir baru-baru ini." Katanya.

Mohd Salim menyatakan bahawa sudah sampai masanya kerajaan menyemak semula permintaan orang ramai terhadap pengeluaran KWSP buat kali terakhir, dan melakukannya secara bersasar bagi mereka yang memerlukan, serta berdasarkan jumlah simpanan.

Beberapa Ahli Parlimen lain, termasuk Datuk Mohd Nizar Zakaria (BN-Parit), Datuk Seri Hasan Ariffin (BN-Rompin), M. Karupaiya (PH, Padang Serai), dan Datuk Dr Xavier Jayakumar, bersetuju dengan cadangan berikut (Bebas-Kuala Langat).PENJELASAN OLEH MENTERI KEWANGAN - TENGKU ZAFRUL

Menteri Kewangan - Tengku Zafrul telah menjawab bagi cadangan pihak-pihak yang menyuarakan pengeluaran khas KWSP sebelum ini melalui 2 buah video di Facebook bertarikh 17 Januari 2022.

Dalam video berikut, beliau telah menjelaskan bahawa sehingga kini pencarum sudah mengeluarkan sehingga RM71,000.0 melalui i-Lestari, i-Citra & i-Sinar. Dalam bahagian kedua video pula, impak pengeluarannya turut diperincikan.

Secara keseluruhan, RM101 Billion yang telah dikeluarkan pencarum. Jelas beliau bahawa Negara kita akan mencapai status Negara Tua pada tahun 2030.

Ini bermaksud, rakyat Malaysia memerlukan wang simpanan yang lebih banyak dalam masa 8 tahun bagi membiayai hidup masing-masing selepas mereka bersara.

Disebabkan itu, desakan beberapa pihak untuk membenarkan pengeluaran KWSP akan menjejaskan isu kekurangan persaraan yang kini di tahap yang membimbangkan.

Contohnya, median simpanan ahli B40 adalah sebanyak RM1000, bersamaan RM4 sebulan bagi tempoh 20 tahun.

Manakala, bagi M40, jumlah simpanan adalah RM25,000 iaitu bersamaan RM104 sebulan bagi tempoh 20 tahun.

Tengku Zafrul juga menjelaskan bahawa pada tahun 2014 Malaysia juga dilanda banjir yang teruk. Ketika itu, tiada pengeluaran KWSP yang dibenarkan walau 1 sen pun. Sebaliknya, kerajaan menggunakan pendekatan terterntu untuk membantu rakyat yang terjejas bagi mendapatkan bantuan kewangan, barangan keperluan dan tempat tinggal untuk meneruskan kehidupan.

Pendekatan ini juga digunakan bagi mangsa banjir tahun ini yang boleh dimanfaatkan oleh mangsa banjir yang terjejas.

Catat Ulasan

0 Ulasan