Gaji Minimum Sebanyak RM1500 Dilaksanakan Akhir Tahun 2022


Sebelum akhir tahun, pekerja Malaysia sepatutnya dapat menikmati gaji minimum baharu, iaitu sekitar RM1,500 sebulan.

Walaupun jumlah sebenar kadar baharu itu belum ditentukan, Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M Saravanan berkata beliau yakin perkara itu boleh dicapai selepas mendapat kelulusan Kabinet.

Beliau menyatakan bahawa beliau percaya kadar gaji minimum baharu perlu diselesaikan secepat mungkin dan dinaikkan.

Bagaimanapun, keputusan Kabinet masih belum selesai.“Kajian yang dilakukan juga sudah selesai. Kita sudah ada angka gaji minimum untuk dibawa sebagai cadangan dan akan diumumkan selepas dipersetujui Jemaah Menteri.

“Secara peribadi juga saya merasakan, gaji minimum sedia ada perlu dinaikkan walaupun ada pekerja swasta diberikan kadar lebih tinggi dari paras itu tetapi dalam kerajaan masih ada.

“Saya tidak boleh nyatakan lagi kadar gaji minimum yang dicadangkan Kementerian Sumber Manusia tetapi ia berada di paras sekitar RM1,500 ke bawah,” katanya menerusi laporan oleh Berita Harian Online.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pekilang-pekilang Malaysia (FMM), Tan Sri Soh Thian Lai, berkata pengilang bimbang terhadap kenaikan segera gaji minimum kepada RM1,500 meningkatkan kos perniagaan yang berisiko buat mereka.

“Namun kami menerima jika kenaikan ini dilaksanakan secara beransur-ansur di bawah semakan gaji minimum semasa yang akan diputuskan Majlis Perundingan Gaji Negara.

Saravanan mengakui Malaysia agak lewat dalam membuat keputusan mengenai topik itu, tetapi menyatakan kerajaan sedang berusaha untuk merealisasikannya menjelang akhir 2022.

"Kami agak lewat mengenai perkara ini, tetapi kementerian telah membuat kesimpulan kajian mengenai gaji baharu dan akan membentangkan cadangan kepada Kabinet mengikut perundangan untuk menaikkan gaji minuman daripada RM1,200," katanya.

Walaupun kerajaan tidak melaraskan gaji minimum dalam beberapa tahun, beliau mendakwa beberapa firma, khususnya dalam sektor swasta, telah mengambil inisiatif untuk menyediakan kadar yang lebih tinggi.Kali Terakhir Gaji Minimum Dinaikkan Adalah Pada 2020

Untuk rekod, kali terakhir gaji minimum dinaikkan pada 1 Februari 2020, apabila dinaikkan sebanyak RM100 sebulan daripada RM1,100 kepada RM1,200 semasa pembentangan Bajet 2020.

Mengikut Seksyen 23 Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011 (Akta 732), gaji minimum yang perlu dibayar kepada pekerja di mana-mana kawasan Majlis Bandaraya atau Majlis Perbandaran ialah RM1,200 sebulan, RM46.15 sehari (enam bekerja). hari dalam seminggu), RM55.38 sehari (lima hari), dan RM69.23 sehari (empat hari), dengan bayaran setiap jam RM5.77.

Gaji RM1,100 sebulan terpakai untuk kawasan selain Majlis Bandaraya atau Majlis Perbandaran atau harian RM42.31 (enam hari bekerja dalam seminggu), RM50.77 (lima hari) dan RM63.46 (empat hari), manakala bayaran setiap jam adalah RM5.29.

Gaji minimum RM1,200 terpakai di 16 Majlis Bandaraya iaitu Johor Bahru, Iskandar Puteri, Alor Setar, Melaka Bersejarah, Pulau Pinang, Seberang Perai, Ipoh, Shah Alam, Petaling Jaya, Kuala Terengganu, Kuching Utara, Kuching Selatan, Miri, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur dan Seremban.

Ia juga terpakai di 40 Majlis Perbandaran membabitkan enam di Johor, Kedah (4), Kelantan (1), Melaka (3), Negeri Sembilan (2), Pahang (3), Perak (4), Perlis (1), Selangor (6), Terengganu (2), Sabah (3), Sarawak (4) dan Putrajaya.

“Ikut perundangan, gaji_minimum adalah RM1,200 (kawasan Majlis Bandaraya dan Majlis Perbandaran; RM1,100, selain kawasan Majlis Bandaraya dan Majlis Perbandaran) tetapi ada majikan memberi kelonggaran untuk memberi gaji lebih tinggi daripada kadar jumlah itu.

“Malah, ada yang memberi gaji_minimum tetapi turut memberi beberapa inisiatif lain seperti tempat tinggal serta kebajikan yang lebih terjaga,” katanya.

Maklumat lanjut

Untuk maklumat lanjut, sila muat turun PERINTAH GAJI_MINIMUM WARTA KERAJAAN PERSEKUTUAN :Warta Perintah Gaji_Minimum 2020_P_U_A_5 Download

Atau

Rujuk Perintah Gaji Minimum 2020 sepenuhnya di sini: https://www.mohr.gov.my/

Catat Ulasan

0 Ulasan