Cara Memohon Bantuan Kanak Kanak (BKM JKM) Sebanyak RM 1000 SebulanMereka boleh memohon bantuan kanak-kanak daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat jika mereka layak.

Kanak-kanak ini mungkin layak mendapat bantuan kewangan antara RM150 sebulan (minimum) hingga RM1000 sebulan, bergantung kepada beberapa faktor (maksimum).

Selaras dengan kenaikan kos sara hidup semasa, peningkatan kepada jumlah RM1000 itu dibuat melalui pembentangan Bajet di Dewan Rakyat.

Pecahan bantuan ini adalah seperti yang berikut:
 • RM200 seorang bagi anak berumur 6 tahun & ke bawah.
 • RM150 seorang bagi anak berumur 7 tahun hingga 18 tahun.
 • Kadar bantuan maksimum RM1000/keluarga sebulan.

Objektif dan Tujuan (BKK JKM)

Program Bantuan Kanak-Kanak (BKK JKM) bertujuan untuk membantu keluarga/pengasuh kanak-kanak/kanak-kanak, serta anak-anak/anak-anak yang tidak mempunyai/kehilangan pengasuh, supaya mereka dapat terus tinggal bersama keluarga dan bertahan tanpa menjejaskan tumbesaran mereka. dan pembangunan.

Selain itu, BKK JKM berhasrat untuk membantu dalam pemuliharaan dan pengukuhan institusi kekeluargaan yang terlibat dalam memberikan penjagaan yang sempurna kepada anak-anak termasuk kasih sayang dan perhatian.

Kelayakan BKK JKM


 1. Hanya untuk warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia
 2. Keluarga atau penjaga yang memberi penjagaan kepada kanak-kanka tersebut mempunyai pendapatan isi rumah melebihi Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) Purata Miskin Isi Rumah Semasa atau PGK Purata Miskin Per Kapita Semasa
 3. Berumur bawah 18 tahun
 4. Jika berumur 18 tahun ke atas – boleh dipertimbangkan jika bersekolah sehingga ke peringkat menengah atas
 5. Mana-mana kes yang layak dipertimbangkan mengikut kelulusan Ketua Pengarah Kebajikan Masyarakat (KPKM)


Cara permohonan bantuan kanak-kanak

Terdapat 2 cara untuk memohon bantuan bagi kanak-kanak yang diberikan oleh pihak JKM ini iaitu:
 1. Secara dalam talian
 2. Secara manual di pejabat JKM

Permohonan secara dalam talian

Untuk permohonan secara dalam talian, anda boleh layari pautan di bawah dan lengkapkan segala maklumat yang diperlukan bagi membolehkan permohonan bantuan kanak-kanak ini diproses: http://ebantuanjkm.jkm.gov.my/spbk/Awam/BorangPermohonan_Panduan.jsp


Secara manual di pejabat JKM

Permohonan secara manusal boleh dilakukan di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian di seluruh negara.


Pemohon perlulah memuat turun borang di bawah, lengkapkan butiran yang diminta dan bawa bersama ke pejabat JKM:
 1. JKM 18 Borang Permohonan Bantuan
 2. JKM 20 Borang Kaji Semula Bantuan
Bagi memudahkan urusan, pemohon perlu membawa bersama beberapa dokumen seperti salinan Kad Pengenalan diri pemohon, salinan Kad Pengenalan suami / isteri / ibu / bapa / anak yang tinggal bersama, salinan sijil kelahiran anak-anak / ahli keluarga yang tinggal bersama, salinan penyata gaji (jika ada), dan lain-lain dokumen yang berkaitan.

Catat Ulasan

0 Ulasan