TERKINI ~ Cara Permohonan PSU 5.0 PERKESO 2022Majikan yang mengalami penurunan dalam jualan atau hasil sekurang-kurangnya 30% daripada jumlah jualan atau pendapatan layak memohon subsidi gaji di bawah PSU 5.0 PERKESO pada 2022.

PSU 5.0, juga dikenali sebagai Subsidi Upah Sasaran SIP, membantu majikan dalam industri pelancongan yang tidak dapat berfungsi kerana wabak COVID-19.

Subsidi Upah Sasaran SIP atau PSU 5.0, untuk pengetahuan anda, adalah penjenamaan semula program sebelum ini, Program Subsidi Upah.

Permohonan kini diterima sehingga 31 Mac 2022.

Bagi sesiapa yang berminat untuk memohon Subsidi Upah Sasaran SIP / PSU 5.0, maklumat berikut disediakan.

Apakah SIP Subsidi Upah Bersasar / PSU 5.0?

Program Subsidi Upah (PSU) adalah bantuan kewangan yang dibayar kepada majikan setiap perusahaan bagi setiap pekerja tempatan.


PSU 1.0 telah tersedia sejak PKP, yang bermula pada 27 Mac 2020, dengan matlamat membantu majikan yang terjejas dari segi ekonomi akibat COVID-19 dan penutupan operasi semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi memastikan perniagaan mereka terus berjalan. dan menghalang pekerja daripada kehilangan pekerjaan dan sumber pendapatan mereka.

Program ini ditambah baik dengan mengalih keluar had gaji pekerja daripada PSU 4.0 dan mengekalkannya dalam PSU 5.0. (sebelum ini had gaji pekerja RM4,000 dan ke bawah sebulan).

Bilangan pekerja bagi setiap permohonan dihadkan kepada 500 orang.

Maklumat Subsidi Upah juga mesti disertakan pada slip gaji pekerja, atau pekerja mesti dimaklumkan secara bertulis tentang subsidi upah yang diperoleh untuk membayar gaji pekerja.

Tarikh Permohonan / Kuatkuasa PSU 5.0

PSU 5.0 BAJET 2022 berkuatkuasa pada 1 Januari 2022.

Tarikh akhir permohonan PSU 5.0 BAJET 2022 adalah pada 31 Mac 2022 dan tertakhluk kepada peruntukan dana kerajaan di bawah BAJET 2022.

Syarat Kelayakan

Apakah syarat kelayakan majikan untuk memohon SIP Subsidi Upah Bersasar dan faedah yang akan diterima?
 • Majikan dan Perusahaan daripada sektor pelancongan dan yang berkaitan dengannya.
 • Kadar penurunan sebanyak 30% atau lebih jumlah jualan atau pendapatan bulan Oktober/November/Disember bagi tahun 2021 berbanding dengan mana-mana bulan pada tahun 2019 / 2020 / 2021 sebelum penularan wabak COVID-19.
 • Contohnya, aktiviti perhotelan, penerbangan, agensi pelancongan, agensi pengurup wang dan lain-lain perusahaan yang berkaitan dengannya.
 • Senarai aktiviti industri yang berkaitan seperti senarai di Lampiran A di bawah.
Senarai Sektor Yang Terlibat

Berikut adalah senarai sektor dan aktiviti industri yang layak untuk memohon PSU 5.0 :

Lampiran A


NOTA

 • Majikan dari sektor dan aktiviti industri yang tidak tersenarai dan masih terjejas akibat penularan wabak COVID-19 BOLEH mengemukakan rayuan secara atas talian melalui pautan https://eaduansip.perkeso.gov.my/rayuansektornegatif.php
 • PERKESO berhak menentukan keputusan untuk sebarang permohonan rayuan yang dikemukakan berdasarkan alasan dan dokumen yang munasabah dan keputusan adalah muktamad.

Cara Permohonan

Untuk memohon, sila ikuti langkah berikut:


 1. Permohonan boleh dibuat secara atas talian melalui pautan https://psu.perkeso.gov.my/
 2. Semua majikan yang layak adalah dikehendaki mengemukakan permohonan baru untuk SIP Subsidi Upah Bersasar (PSU 5.0) ini tanpa mengira pernah menerima bantuan PSU (PSU 1.0, PSU 2.0, PSU 3.0 atau PSU 4.0) sebelum ini atau tidak.
 3. SIP Subsidi Upah Bersasar adalah lanjutan Program Subsidi Upah sebelum ini untuk tempoh bantuan selama 3 bulan kepada sektor pelancongan sahaja.
 4. Majikan adalah dinasihatkan untuk membuat semakan dan kemaskini senarai pekerja di dalam portal pendaftaran dan caruman (Portal ASSIST) sebelum mengemukakan permohonan SIP Subsidi Upah Bersasar (PSU 5.0)
 5. Sebarang perubahan kepada status perniagaan dan pengemaskinian maklumat pekerja atau pembatalan permohonan hendaklah dilaksanakan selewat-lewatnya pada 15 hari bulan atau sebelum bulan berkenaan.
 6. Bagi perusahaan yang mempunyai lebih daripada satu cawangan yang berdaftar bawah satu SSM/ROB/ROC/PBT atau lain-lain pertubuhan akan dianggap sebagai satu entiti di bawah SATU permohonan yang sama.

Dokumen Yang Diperlukan

Dokumen yang diperlukan ialah:
 1. Senarai nama pekerja (mengikut syarat kelayakan yang telah ditetapkan)
 2. Maklumat akaun bank majikan (salinan muka depan penyata bank sahaja)
 3. Maklumat Business Registration Number (BRN) yang didaftarkan oleh majikan ketika pembukaan akaun bank. Sila rujuk pihak bank dan memastikan No BRN dan No akaun adalah tepat bagi mengelakkan sebarang kesulitan
 4. Salinan pendaftaran SSM / ROS / ROB / PBT atau lain-lain pertubuhan
 5. Akuan Pengisytiharan PSU 5.0

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut tentang PSU 5.0, sila semak Terma dan syarat kelayakan boleh rujuk di soalan-soalan lazim SIP Subsidi Upah Bersasar (PSU 5.0)

Aduan dan pertanyaan, sila kemukakan di pautan eaduansip.perkeso.gov.my

Daftar sekarang di Portal Prihatin di https://prihatin.perkeso.gov.my .

Catat Ulasan

0 Ulasan