Tahukah Anda , Anda Boleh Claim Duit Daripada PERKESO Dengan Menggunakan MC Atau Cuti SakitRamai orang percaya bahawa pemegang MC (Sijil Perubatan atau Sijil Sakit) boleh menyaman PERKESO untuk mendapatkan wang (Pertubuhan Keselamatan Sosial). Adakah ini benar?

Adakah anda tidak pernah mendengarnya sebelum ini? Walau bagaimanapun, perkara yang tidak pernah kita dengar tidak selalu wujud.

Terdapat Skim Kecederaan Pekerjaan (EIS) dan Skim Hilang Upaya di bawah PERKESO, untuk makluman anda (Skim Ketidaksahan).

Jika kita melihat slip gaji kita dengan teliti, kedua-dua skim ini akan diambil perhatian. Itu juga benar jika kita berumur di bawah 60 tahun.

Kita boleh mendapatkan hak atau menuntut wang daripada PERKESO di bawah skim dalam situasi tertentu. Terdapat beberapa keadaan di mana kita boleh membuat tuntutan.

Apakah termasuk juga jika kita MC dan tidak mampu bekerja?

Tuntutan Dari Skim Bencana Pekerjaan

Skim Bencana Pekerjaan Membolehkan Anda Membuat Tuntutan Bagi Situasi Berikut:
 1. Diberhentikan Kerja (Atas sebab-sebab yang ditetapkan)
 2. Meninggal Dunia (Waris akan menerima jumlah tuntutan)
 3. Kemalangan Atau MC (Cuti Sakit)

Syarat Untuk Claim Tuntutan Jika MC (Cuti Sakit)

Syukur kerana PERKESO memberikan kita manfaat dan faedah sekiranya berlaku kemalangan atau kecederaan. Namun, harus kita ingat, bukan semua jenis MC atau cuti sakit membolehkan kita membuat tuntutan, hanya yang menepati syarat-syarat ini sahaja.
 1. Kemalangan atau kecederaan menimpa ketika berada dalam perjalanan ke tempat kerja dari rumah.
 2. Kemalangan atau kecederaan menimpa ketika berada dalam perjalanan untuk urusan kerja seperti berjumpa client, menghantar barang dan sebagainya.
 3. Kemalangan atau kecederaan menimpa ketika berada dalam perjalanan dari tempat kerja ke tempat rehat / lunch break.
 4. Mendapatkan rawatan di klinik panel berdaftar atau klinik dan hospital kerajaan.

Faedah Hilang Upaya Sementara Bagi Mereka Yang MC (Cuti Sakit)

Kita juga boleh mendapatkan Faedah Hilang Upaya Sementara sekiranya MC atau mengambil cuti sakit. Namun, syarat-syaratnya adalah seperti berikut:
 1. Kecederaan tersebut menyebabkan kita tidak mampu bekerja sekurang-kurangnya 4 hari
 2. Tiada hari yang kita ke pejabat sepanjang tempoh 4 hari tersebut
 3. Penyakit yang berlaku adalah disebabkan kesan pekerjaan kita (Sebagai contoh penyakit asma akibat terdedah dengan bahan kimia).
Faedah Hilang Upaya Sementara ini akan meliputi kira-kira 80% daripada jumlah gaji harian kami. Untuk empat hari percutian kami, kami akan menerima jumlah bayaran harian. Rujuk Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 untuk maklumat lanjut.

Jangan salah faham: penyakit seperti demam, cirit-birit, sakit kepala dan pelbagai penyakit lain yang tidak berkaitan dengan pekerjaan kami menghalang kami daripada memfailkan tuntutan. Kami hanya dibenarkan memfailkan tuntutan untuk penyakit pekerjaan.

Kami juga layak menyertai Program Return To Work (RTW) selepas membuat tuntutan MC (cuti sakit). PERKESO menubuhkan program RTW untuk membantu dalam pemulihan fungsi anggota badan supaya kita boleh kembali bekerja.

Catat Ulasan

1 Ulasan

 1. Akak bekerja beberapa bulan yang lalu sebagai security,pada hari di bagi cuti 1hari,akak balik jumpa keluarga tapi akak dapati badan x sihat dan akak ke Klink
  tapi kakitangan Klink terus bagi
  akak pump Kerana sukar bernafas dan driver van terus
  hangar akak ke G.H.dan msuk
  wad selama 2 minggu, akak maklumkan pada pegawai akak
  tpi dia cakap x pa dan rehat bila
  sihat call saya dan kerja balik,tapi sampai sekarang akak
  yang selalu call tanya pasal kerja pelbagai Alasan yang d bagi tapi akak pun tanya dia kenapa mc akak x d bayar kan
  itu Hospital kerajaan mc tu Dr
  yg sain tapi kenapa x bayar dia
  terus diam, apa yang hairs akak
  buat tolong bagi pandangan Atau cadangan trm ksh

  BalasPadam