PERCUMA ! ~ RM 400 Kredit Shopee Untuk Semua Rakyat Malaysia Bagi Bulan Januari 2022


Kerajaan baru-baru ini telah mewujudkan Program SAVE 3.0, yang bermaksud Kecekapan Dicapai Kelestarian. Program ini juga menyediakan kupon diskaun sehingga RM400 untuk pembelian peralatan elektrik yang menjimatkan tenaga.

Perisian ini adalah kesinambungan daripada program terdahulu seperti SAVE 1.0 dan SAVE 2.0, untuk makluman semua. Ini adalah untuk menggalakkan lebih ramai orang membeli barangan elektrik yang cekap tenaga dan, akibatnya, menjimatkan wang untuk kos kuasa mereka.

Maklumat lanjut tentang cara menebus baucar diskaun RM400 boleh didapati di sini.

APAKAH ITU PROGRAM SAVE 3.0?

Program SAVE 3.0 ialah skim e-rebat yang menawarkan rebat sehingga RM400 kepada isi rumah yang membeli barangan jimat tenaga. Sebelum memperoleh penetapan kecekapan tenaga 4 atau 5 bintang daripada Suruhanjaya Tenaga, item cekap tenaga mesti terlebih dahulu menjalani ujian prestasi (ST).

SYARAT KELAYAKAN

Antara syarat kelayakan bagi mendapatkan baucar SAVE 3.0 adalah seperti yang tertera:
  • Warganegara Malaysia dan merupakan pemilik akaun elektrif tarif domestik berdaftar dengan syarikat utiliti seperti Tenaga Nasional Berhad (TNB), Sarawak Energy BHD (SEB), Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) dan NUR Power layak memohon.
  • Rebat ini hanya terhad kepada satu akaun sahaja untuk pembelian bagi tahun 2022 berdasarkan kepada 'First Come First Serve Basis'.
  • Proses pembelian boleh diadakan sama ada secara fizikal di kedai elektrik yang berdaftar atau secara dalam talian menerusi platfom e-dagang yang diiktiraf seperti Lazada, Shopee dan PG Mall.
  • Penerima e-rebat bagi Program SAVE 2.0 adalah tidak layak untuk memohon bagi kategori satu Program SAVE 3.0.

DUA KATEGORI DI BAWAH PROGRAM SAVE 3.0

Untuk makluman semua, terdapat dua kategori di bawah Program SAVE 3.0 ini iaitu:
  • Kategori 1 : Penghawa dingin dan peti sejuk.
  • Kategori 2 : Mesin basuh / Televisyen / Ketuhar gelombang mikro / Periuk nasi

KADAR BAUCAR / REBAT SAVE 3.0

Untuk setiap isi rumah, mereka layak untuk menerima sehingga RM400 e-rebat (RM200 untuk kategori 1 dan RM50/RM100/RM200 untuk kategori 2) dengan pembelian peralatan elektrik yang cekap tenaga dengan label kecekapan yang tinggi iaitu 4 bintang dan 5 bintang.

CARA UNTUK MENEBUS

Sekiranya anda ingin membuat sebarang penebusan baucar SAVE 3.0 ini di aplikasi Shopee, anda perlulah merujuk gambar rajah yang di bawah:

a)

b)

Untuk maklumat yang lebih lanjut, anda boleh melayari:

TEMPOH PENEBUSAN

Tempoh pelaksanaan program ini telah ditetapkan iaitu 1 tahun bermula Januari 2022 sehingga Disember 2022.

Catat Ulasan

0 Ulasan