Terkini ~ Mangsa Yang Terjejas Akan Menerima RM1000 Bantuan Bencana BanjirDalam sidang media baru-baru ini, Perdana Menteri DS Ismail Sabri mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju menyediakan peruntukan awal sebanyak RM100 juta untuk pembaikan rumah dan infrastruktur lain pasca banjir.

Bantuan ini juga termasuk Bantuan Wang Ihsan yang akan memberikan sumbangan RM1000 kepada setiap ketua isi rumah yang terjejas akibat banjir.

Sumbangan sebanyak RM5000 akan dibuat kepada kes kematian.

Berikut adalah semua yang anda perlu tahu tentang Bantuan Wang Ihsan, termasuk syarat kelayakan untuk geran RM1000 dan RM5000, serta cara memohon.

 

Apakah Bantuan Wang Ihsan (BWI) Untuk Mangsa Banjir Yang Diumumkan?

Kerajaan bersetuju menaikkan kadar Benevolent Grant (BWI) bagi setiap ketua isi rumah yang terjejas akibat Monsun Timur Laut atau bencana lain yang diisytiharkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat daripada RM500 kepada RM1,000 (JPBP).

Perkara itu diselesaikan menerusi Mesyuarat JPBP yang dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 13 September lalu sebagai bukti keprihatinan kerajaan terhadap mangsa bencana serta kesan ekonomi akibat pandemik Covid-19 kepada rakyat.

Syarat Kelayakan

  1. BWI hanya diberikan kepada setiap Ketua Isi Rumah warganegara Malaysia sahaja.
  2. Setiap permohonan hendaklah disahkan oleh Pegawai Daerah bahawa mangsa adalah benar-benar terjejas dengan bencana banjir yang dimaksudkan.
  3. Hanya 1 rumah sahaja yang terlibat layak untuk mendapat sekali BWI tanpa mengira isi rumah / keluarga.
  4. Kelayakan BWI Bencana Banjir hanya diberika sekali dalam tempoh musim bencana yang telah diiystiharkan. Sekiranya bencana berkalu melebihi daripada sekali dalam tempoh bencana, maka tiada bantuan kedua, ketiga atau seterusnya yang akan diberikan.

Jumlah Amaun Kelayakan

Jumlah yang akan diterima adalah RM1000 bagi setiap Ketua Isi Rumah tanpa mengira jumlah isi rumah / keluarga.

Terkini, NADMA turut memaklumkan bahawa waris mangsa kematian pula akan mendapat RM5000.

Cara Permohonan

Permohonan boleh dibuat secara manual melalui Pejabat Daerah masing-masing.

Bagi yang berpindah ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS), Ketua Isi RUmah (KIR) boleh merujuk kepada petugas PPS masing-masing.

Bagi yang tidak berpindah ke PPS, Tuan / Puan perlu memohon kepada Ketua Komuniti / Pegawai Daerah masing-masing.

Kelulusan permohonan adalah tertakluk kepada pengesahan Pegawai Daerah sekali Pengerusi JKawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD).

*Tiada permohonan secara online.

Dokumen Yang Diperlukan

Dokumen yang diperlukan untuk permohonan bergantung kepada kategori pemohon:
  1. Mereka yang mendaftar ke PPS dengan kad pengenalan tidak perlu membuat permohonan. Permohonan mereka akan terus diuruskan oleh pihak JKM.
  2. Mereka yang mendaftar ke PPS tanpa kad pengenalan perlu mendaftar dengan ketua-ketua masyarakat.
  3. Mereka yang tidak berpindah ke PPS, perlu mendaftar dengan ketua-ketua masyarakat.
SOALAN LAZIM BERKAITAN DENGAN BANTUAN WANG IHSAN (BWI) RM1,000 KEPADA MANGSA YANG TERJEJAS DENGAN BENCANA BANJIRUntuk info lanjut, sila hubungi Pejabat Daerah terlibat di nombor telefon berikut:

Maklumat Lanjut

Orang awam boleh merujuk Portal NADMA atau lampiran FAQ di bawah berkenaan BWI.

Klik ke laman web dikelola Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) yang memaparkan maklumat terkini bencana banjir, amaran hujan lebat dan paras air sungai di seluruh Malaysia: https://publicinfobanjir.water.gov.my/

Catat Ulasan

0 Ulasan