KWSP : Bakal Lancar Skim i-Sayang Awal Tahun 2022

Pada suku pertama 2022, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan melancarkan kemudahan i-Sayang sebagai sebahagian daripada usahanya membantu orang ramai, khususnya ahli KWSP, meningkatkan kualiti hidup mereka.

Kemudahan itu, menurut Ahmad Badri Mohd Zahir, akan membenarkan pemindahan sukarela sebanyak 2% daripada akaun suami ke akaun isteri.


Selain i-Sayang, i-Lindung, skim yang membenarkan pengeluaran daripada Akaun 2 digunakan untuk membeli insurans hayat dan penyakit kritikal melalui platform KWSP, akan dilancarkan untuk bakal pesara.

Mewajibkan perlindungan kepada pekerja sektor tidak formal dalam bidang bukan pertanian secara berperingkat adalah salah satu inisiatif lain yang sedang dipertimbangkan.

“Kami juga akan menyokong skim lebihan sukarela kami,” katanya dalam ucapan perasmian Persidangan Kebajikan Sosial Antarabangsa (ISWC) 2021 ke-9 hari ini. "Ahli boleh meminta majikan mereka menaikkan caruman KWSP mereka kepada lebih 11 peratus daripada kadar berkanun."


ISWC 2021 selama dua hari itu dianjurkan bersama oleh KWSP, Kementerian Kewangan, Unit Penyelarasan Pelaksanaan Pejabat Perdana Menteri, dan Persatuan Keselamatan Sosial Antarabangsa.

Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz dijadual menutup persidangan itu esok.

Catat Ulasan

0 Ulasan