Bantuan Awal Persekolahan 2022 : Syarat-Syarat Kelayakan Dan Cara-Cara Untuk Memohon

 


Kerajaan baru-baru ini membentangkan Bajet 2022 yang merangkumi pelbagai jenis bantuan, salah satunya Bantuan Awal Persekolahan (BAP).

Program Bantuan Awal Persekolahan (BAP), yang bermula pada 2012, bertujuan membantu keluarga berpendapatan rendah memasukkan anak-anak mereka ke sekolah.

Akibat wabak pandemik yang melanda negara, semakin ramai keluarga yang mengalami masalah kewangan.

Melalui perbentangan tersebut, kerajaan telah meluluskan bajet sebanyak RM450 juta untuk diperuntukkan bagi program BAP tersebut yang bakal memanfaatkan 3 juta murid-murid yang layak.Syarat Kelayakan BAP 2022

Pemberian BAP kepada murid-murid dibuat berdasarkan kriteria-kriteria berikut:
  • Murid warganegara Malaysia (perlu dibuktikan dengan sijil lahir/mykid/mykad yang disahkan atau apa-apa dokumen yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia);
  • Murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya yang berasal dari kalangan isi rumah berpendapatan bulanan KASAR sebanyak RM3,000.00 dan ke bawah pada tahun semasa. Pendapatan KASAR bulanan adalah pendapatan yang mengambil kira gaji hakiki/pokok dan elaun-elaun tetap sahaja. Elaun lebih masa dan elaun-elaun yang bersifat tidak tetap tidak boleh diambil kira sebagai pendapatan KASAR bulanan;
  • Bantuan ini diberikan kepada murid-murid yang bersekolah di Sekolah Kerajaan (SK), Sekolah Bantuan Kerajaan (SBK), Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Agama Negeri dan Sekolah Swasta (selain sekolah antarabangsa).

Cara Memohon BAP 2022

Ibu bapa hanya perlu mengemaskini kadar pendapatan terkini melalui sistem APDM untuk memaklumkan pihak sekolah dan tidak perlu mengisi apa-apa borang.

Kadar Bantuan

Jumlah wang yang akan diberikan adalah sebanyak RM150, kenaikan sebanyak RM50.00 berbanding RM100.00 tahun sebelumnya.

Murid yang menerima BAP akan diberi bantuan sebanyak RM150.00 bagi seorang murid secara sekaligus (one-off) mulai 2022.


Kaedah Bayaran

  • Bantuan akan disalurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) secara berperingkat terus ke ;
  • Akaun Kumpulan Wang Kerajaan (KWK) sekolah; ATAU
  • Akaun Khas Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bagi sekolah yang tidak mempunyai Akaun KWK

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut tentang Bantuan Awal Persekolahan (BAP) boleh layari laman web rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

ATAU

Hubungi pihak sekolah masing-masing untuk mendapatkan info lanjut.

Catat Ulasan

0 Ulasan