Permohonan Bantuan Kuarantin NADMA RM100/Hari, Maksimum 14 Hari


Rakyat Malaysia yang berkerja tetapi kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh dikenakan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian layak memohon bantuan NADMA (Agensi Pengurusan Bencana Negara) secara khusus melalui BANTUAN KHAS COVID-19 NADMA bagi tahun 2021 ini.

Menurut kenyataan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Tabung COVID-19 dilancarkan untuk membantu mereka yang:
 • telah dikenakan Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 di Bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) ATAU
 • perlu menjalani rawatan Covid-19 (warded) di wad hospital yang dibenarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk merawat penularan COVID-19 di Malaysia.

Berikut adalah info lanjut beserta syarat kelayakan termasuklah cara permohonan Tabung COVID-19 menerusi bantuan NADMA.

Apakah Bantuan Tabung COVID-19 NADMA?

Bantuan NADMA yang dilancarkan melalui Tabung COVID-19 adalah bayaran bantuan RM100 sehari sepanjang tempoh khas untuk rakyat Malaysia yang dikenakan Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 Di Bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) atau menjalani rawatan di wad hospital yang dibenarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk merawat Covid-19 (warded).

Syarat Kelayakan

Berikut adalah syarat kelayakan untuk memohon BANTUAN KHAS COVID-19 NADMA:
 1. Warganegara Malaysia yang bekerja tetapi telah kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh dikenakan Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 Di Bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).
 2. Warganegara Malaysia yang bekerja tetapi telah kehilangan sumber pendapatan atau tidak dibayar gaji sepanjang tempoh menjalani rawatan di wad hospital (warded) ekoran COVID19.

*NOTA PENTING:

Bantuan ini dikhususkan bagi mereka yang menerima surat Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 Di Bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) seperti yang dinyatakan di atas.

Pemohon Yang Tidak Layak

 1. Bukan Warganegara Malaysia
 2. Tiada pekerjaan sebelum dikenakan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian.
 3. Mempunyai pendapatan atau menerima gaji dalam tempoh Pengawasan dan Pemerhatian / menjalani rawatan di wad hospital (warded) ekoran COVID-19.

Kadar Bantuan NADMA COVID19

Kadar bantuan NADMA adalah RM100 sehari sepanjang tempoh dikenakan Perintah Pengawasan Dan Pemerhatian Bagi Kontak Covid-19 Di Bawah Seksyen 15(1) Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) atau menjalani rawatan di wad hospital yang dibenarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk merawat COVID-19.

Bantuan khas ini hanya akan diberikan sekali sahaja (one-off) dalam tempoh penularan jangkitan COVID-19 dan tidak akan diberikan bagi kes yang berulang.

Selain bantuan NADMA, kerajaan juga memaklumkan bahawa mereka yang dimasukkan ke wad disebabkan virus COVID-19 boleh menuntut elaun hospital sebanyak RM50 sehari sehingga 14 hari setahun melalui skim MySalam.

Baca : Skim MySalam

Cara Permohonan Bantuan NADMA

Bagi membuat permohonan Bantuan Khas NADMA COVID-19 ini, orang awam yang terjejas boleh mengikuti langkah berikut:
 1. Baca garis panduan dengan teliti melalui pautan http://www.nadma.gov.my/images/nadma/documents/bantuan/Bantuan_Khas_COVID19_garispanduan.pdf

 2. Sertakan dokumen wajib berikut;
 • Salinan Kad Pengenalan Pemohon
 • Surat Perintah Kuarantin COVID-19 dari KKM (Annex 14 / Annex 17) atau Discharge Note / Medical Certificate dari hospital bagi pesakit yang dirawat kerana COVID-19
 • Salinan muka depan penyata bank / buku akaun bank yang masih aktif.
     3. Muat turun dan lengkapkan dokumen-dokumen berikut;
     4. Hantar permohonan lengkap kepada;

          i. Whatsapp 011-13218056 (khusus untuk penghantaran dokumen sahaja. Panggilan                 dan pertanyaan tidak akan dijawab);
atau
         ii. Email ke bkcovid19@nadma.gov.my
atau

        iii. Pos kepada;

Ketua Pengarah

Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA)
Jabatan Perdana Menteri
Aras 7, Blok D5, Kompleks D
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62502 PUTRAJAYA
(u.p. : Sekretariat KWABBN: Bantuan Khas COVID-19)

Nota: Permohonan dan dokumen Asal KKM yang dipos akan terus diproses secara fast track dan tidak memerlukan semakan silang dengan data KKM. Permohonan dan dokumen yang diterima melalui whatsapp dan email akan melalui proses semakan data KKM.

Tarikh Akhir Permohonan

Tarikh akhir permohonan tidak dinyatakan di laman web NADMA.

Difahamkan bantuan ini masih berlangsung selagi ia tidak diumumkan kerana terkini, pada awal bulan 7 ia masih diwar-warkan oleh pihak NADMA melalui portal berita tempatan.

Orang ramai boleh melayari www.nadma.gov.my dari semasa ke semasa untuk mendapatkan info terkini tentang tarikh tutup bantuan ini.

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan, hubungi di nombor telefon 03-8870 4800 atau e-mel di admin@nadma.gov.my .

Catat Ulasan

2 Ulasan