Syarat & Cara Membuat Permohonan Bantuan Tambahan RM500 Buat Golongan B40 Dan Penerima BPR - Mingguan Jawatan

Breaking

Daftar Email Untuk Dapatkan Kemaskini Terkini

Jumaat, 23 April 2021

Syarat & Cara Membuat Permohonan Bantuan Tambahan RM500 Buat Golongan B40 Dan Penerima BPR

 

Dalam menghadapi cabaran wabak ketika ini, Kerajaan akan terus memelihara kebajikan rakyat terutamanya mereka yang terjejas. Inisiatif di bawah pakej PEMERKASA kali akan lebih tertumpu kepada golongan rentan, kurang upaya dan mereka yang kehilangan pekerjaan.


Kerajaan telah memperkenalkan bantuan RM500 secara one-off serta tambahan RM500 kepada penerima Bantuan Prihatin Rakyatr (BPR) yang berpendapatan rendah.


Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pemberian bantuan RM500 di bawah PEMERKASA dan maklumat permohonan bantuan.


BANTUAN TAMBAHAN RM500 ONE-OFF

Kerajaan akan memperuntukkan 1.2 billion ringgit kepada 2.4 juta penerima untuk mendapatkan bantuan seperti berikut:

  • Bantuan tunai secara one-off RM500 kepada golongan B40 yang hilang pendapatan
  • Bayaran tambahan RM500 diberikan kepada penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) yang berpendapatan RM1,000 dan ke bawa

GOLONGAN YANG LAYAK

Golongan yang layak menerima bantuan RM500 secara one-off adalah terdiri daripada
  • Individu yang kehilangan kerja
  • Golongan rentan & kurang upaya
  • Penerima BPR pendapatan RM1,000 dan ke bawah
Bantuan ini melibatkan penerima berumur 21 hingga 60 tahun.

TARIKH BAYARAN BANTUAN RM500

Bayaran bantuan tambahan dan one-off RM500 akan dibayar ke akaun penerima masing-masing pada:
  • Tarikh bayaran bantuan RM500 : Mulai Jun 2021

PERMOHONAN BANTUAN TAMBAHAN RM500

Untuk makluman anda
  • Bantuan RM500 secara one-off ini tidak melibatkan proses pendaftaran permohonan.
  • Pengesahan kehilangan pendapatan dan semakan silang akan dibuat melalui sistem LHNDM, KWSP dan PERKESO.
  • Untuk individu berstatus bankrap pula, Jabatan Insolvensi Malaysia akan memudahkan urusan mereka dengan pihak bank dalam menerima bantuan Kerajaan.
  • Kelonggaran akan diberi untuk membuka akaun bank secara dalam talian (online) melalui permohonan e-mel kepada cawangan Jabatan Insolvensi yang mentadbir kes mereka.
Sebarang bantuan tunai yang dikreditkan tidak akan mengalami sebarang potongan ansuran bulanan. Sebarang maklumat lanjur berkenaan bantuan one-off ini akan menyusul sekiranya terdapat makluman terbaru.

18 ulasan:

  1. macam. mana utk mohon bantuan 500

    BalasPadam
  2. Apa cara ye nk buat online bntuan tu

    BalasPadam
  3. Bahagai mana untuk memohon ya cik

    BalasPadam
  4. Macam mana nak memohon? Dah lama tak ada kerja. Ramai rakyat yang susah.

    BalasPadam
  5. Mcmna sy hendak mohon....dh lama sy tk kerja
    Telefon sy:011-64241477.

    BalasPadam
  6. BPR dah buat rayuan... Tp smpi skrg sy xde dpt... Sy dah xde kerja 6bln lbh... Tp smpi skrg xde dpt

    BalasPadam
  7. Takde Keja sejak tahun lepas lg,lama-kelamaan saya mls susahkan sesiapa baik baik matai trus,

    BalasPadam
  8. Pembohong ar nie semua.. Aq da hilang keje dekat 1thn.. Jgn kata bantuan one off nak claim sip pon xdpt. Mcm2 puki mak perkeso nie dok cakap.. Babi tidaknye. Abis time kau tolak sokso punye jam kau xde pulak tnye org Mcm2 ea boleh ke tidak

    BalasPadam
  9. saya mohd azmir berharap agar saya diberi pertimbangan dengan penilaian semula status saya sebagai golongan B40 untuk menerima permohonan bantuan tambahan sebanyak RM500, dimana saya sendiri adalah individu yang terkesan sepanjang pendemik covid-19. saya harap pihak kerajaan atau dato sri tengku zafrul dapat menilai semula kelayakan saya.. sekian terima kasih.

    BalasPadam
  10. saya mohd azmir berharap agar saya diberi pertimbangan dengan penilaian semula status saya sebagai golongan B40 untuk menerima permohonan bantuan tambahan sebanyak RM500, dimana saya sendiri adalah individu yang terkesan sepanjang pendemik covid-19. saya harap pihak kerajaan atau dato sri tengku zafrul dapat menilai semula kelayakan saya.. sekian terima kasih.

    BalasPadam
  11. Pelik!hairan!mcm2 perasaan ada!Sblm ni BPN molek je dpt! Ntah kenapa time BPR xdpt!!??? Dh buat rayuan,bg ori pya result pn sama!!

    BalasPadam
  12. sy pedep dh nak merujuk kat mana lg.dh hampir 2 thn xdpt cari rezeki.bantuan xsampi.ada ka cara yg boleh saya cubA mohon plk.dh umh sewa.makn ank isteri lg.semak dh xblh keluar cari makn

    BalasPadam