Permohonan Bantuan Kewangan Sebanyak RM700 Untuk Golongan B40 - Mingguan Jawatan

Breaking

Ahad, 15 November 2020

Permohonan Bantuan Kewangan Sebanyak RM700 Untuk Golongan B40

 

Bantuan Kewangan Sebanyak RM700 Untuk Golongan B40

MySalam merupakan salah satu skim takaful perlindungan kesihatan percuma oleh Kerajaan yang dapat memberikan perlindungan takaful kepada individu yang layak menerima manfaat skim Perlindungan Masyarakat mySalam melalui Tabung Amanah mySalam


Kerajaan menyediakan mySalam untuk sebuah skim pelindungan kesihatan sosial untuk membantu golongan miskin yang memerlukan bantuan mengatasi masalah kewangan apabila menghidapi penyakit-penyakit kritikal.

 

Kelayakan MySalam

 

Penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) :-

  1. Individu berumur antara 18 hingga 65 tahun dan pasangan;
  2. Individu bujang berumur antara 40 hingga 65 tahun dan berpendapatan kurang daripada RM24,000 setahun;
  3. Individu OKU berumur antara 18 hingga 65 tahun dan berpendapatan kurang daripada RM24,000 setahun.

Cara Claim MySalam 

Jika anda masih dalam tempoh kuarantin, anda juga boleh claim MySalam

 

Manfaat Penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) :-

  • Penyakit kritikal RM8,000 + hospitalisasi RM50 untuk maksimum 14 hari.
  •  

    Untuk Memohon, Rujuk Pautan Berikut

    1. Layari www.mysalam.com.my
    2. Masukan kad pengenalan tanpa (-)
    3. Klik semak
    4. Scroll bawah sampai jumpa "LAYAK" atau "TIDAK LAYAK"

 

TUNTUTAN MELALUI ONLINE

  1. Log masuk ke portal https://www.mysalam.com.my/b40/public/
  2. Kalau belum daftar my salam sila daftar dahulu.klik LOG MASUK KALI PERTAMA dan ikut step yg di arahkan.
  3. kalau suda daftar dia minta pengesahan no telefon.Jikalau no telefon sudah tidak boleh digunakan , sila kol talian bantuan. Dorg akan bantu reset pasword. Lepas reset password log masuk TETAPKAN PASSWORD BARU
  4. KEMASKINI PROFILE.
  5. KEMASKINI PROFILE baru la kamu klik TUNTUTAN ➡ ️PENYERAHAN TUNTUTAN ️ TUNTUTAN HOSPITALISASI️ MASUKKAN TARIKH MULA KUARANTIN DAN TAMAT KUARANTIN ➡ ️PILIH NON PANEL UNTUK(NAMA HOSPITAL) ️ MUAT NAIK COPY IC ➡ ️MUAT NAIK BORANG ANNEX 14&17( contoh borang anex 14 dan 17 ada dalam gambar)
  6. HANTAR
  7. Selepas hantar, tunggu keputusan.

 

Cara Yang Kedua

  1. Boleh pergi ke mana-mana kiosk MYSalam
  2. Bawa copy Ic dan borang Annex 14&17. Kalau area LABUAN, kiosk mySALAM di hospital Nukleusb (bersebelahan dengan Atm bank rakyat tu).
  3. Serahkan saja document dikiosk sana, nt dorg bantu key in kan.
  4. Untuk di tempat-tempat lain, boleh hubungi no tel mySalam seperti di bawah

TALIAN BANTUAN

 

Telefon : 1-300-88-8938

 

Email : info@mysalam.com.my

 


18 ulasan:

  1. Salam.. BPN saya sampai sekarang asyik duplikasi je.. Dah kali 3 update.. Bila buat semakan jawapan yang sama je keluar

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum,saya perlu bntuan nie,saya d tinggal suami,skg saya tengah jaga ank2 arwah akk 3org, rumah msih brbyr rm300 sbulan, moto 2bijik rm300 sbulan,bill api air lgi,mkn minum g, seorang ank arwah msih sekolah,seorg g blum punya kje,sblum nie mnjaga arwah abah saya yg bru meninggal dunia 28,12,20,saya mohon bantuannya,0183708925,0172199447

    BalasPadam
  3. Slm sy xda duit keluarga ibu dn bapa sdh tiada mhon bntu lh sy krna xbrumah xbribu

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum, saya perlu bantuan kewangan untuk kami 3 beranak,

    BalasPadam
  5. Tiada ape kerja
    Anak 3 perlukan bantuan

    BalasPadam
  6. Kwsp ngn perangai die..my Salam dkt sbln permohonan jumaat br dpt kelulusan ari ni pn x de bank in lg..mcm2 hal...

    BalasPadam
  7. Sy dah hantar Medi-Cal report sakit sy. Dan covid sgt bahaya pd saya yg ada asma Dan darah tggi.. Harap sy diberi bantuan kewangan untuk sy berurusan dgn klinik atau hospital.

    BalasPadam
  8. Sya mbuat secre online tidal pernah dpt knpe ye

    BalasPadam
  9. Bantuan mcm2 nak dpt byk pula syaratnya bukan nk tolong rakyat nak bebankan rakyat

    BalasPadam
  10. Kami TGH perlukn duit buat masa sekarang nie

    BalasPadam
  11. Assalamualaikum, saya nak mnta bantuan,bantuan skrang saya tiada krja, rumah sewa sebelum Rm450,00

    BalasPadam
  12. Nak tukar no telefon mcm mana di mysalam sebab lupa password

    BalasPadam
  13. Penerima GKP knp di anak tirikan
    Kami juga derita terkena COVID-19 ...
    Virus x pilih bulu kalau nk kena...peniaga juga x bole berniaga

    BalasPadam